Blog

Angol kór

 2009.05.08. 13:42

Méltatlanul kevés szó esik a Chelsea–Barcelona BL-elődöntő kapcsán Essien és Iniesta káprázatos góljairól, és sokkal inkább egy norvég pszichológusra, a meccs játékvezetőjére, Tom Henning Övreböre emlékeznek, még azok is, akiknek saját maguknak kellene pszichológushoz járni.

Furcsa mód, a több mint 40 ezer néző angol része, ha nem is megnyugodva, de beletörödve vette tudomásul a Chelsea kiesését. Hozzáteszem, hogy Angliában már kicsit lúzercsapatként emlegetik a dél-londoniakat, hiszen az elmúlt hat évben ötször kerültek be a BL elődöntőjébe, de onnan csak egyszer jutottak tovább a fináléba, amit aztán büntetőkkel el is vesztettek. (Tavaly óta Manchesterben a legdivatosabb nyomott póló az elcsúszó John Terryt ábrázolja, alatta a szokásos szöveg a táblán: Wet, wet, wet (Síkos gyep).
A televízióban jeles szakértők boncolgatták a mérkőzésen történteket, abban mindenki egyetértett, hogy a Chelsea 180 percen keresztül rákényszerítette akaratát a Barcelonára, amely csak kettő percig állt továbbjutásra a párharc során. Maga Guus Hiddink nem akart a mérkőzést követően forró fejjel nyilatkozni, hideg fejjel viszont nem tudott. A Chelsea mestere elmondta, nem arról van szó, hogy a norvég játékvezető egy vitatható ítéletet hozott, hanem négy 11-esgyanús szituációban sem ítélt büntetőt, amelyből három egészen bizonyosan jogos lett volna. Egy mellékmondattal bírálta saját csapatát is, hiszen a második gólt nem sikerült együttesének megszereznie, még emberelőnyben sem. Hiddink honfitársa, az ugyancsak holland Ruud Gullit – a klub korábbi játékosa, majd edzője – szakkommentátorként úgy vélekedett: nonszensz, milyen ítéleteket hozott a bíró, de egy olyan kvalitású csatárnak, mint Drogbának, aki Barcelonában és Londonban is egy-egy ízben a kapussal állt szemben, egyik helyzetét értékesíteni kell.
A britek persze kinyomozták, hogy Övrebö, aki a 2006-os Barca-győzelemmel végződött mérkőzésen a tartalékjátékvezető volt, a tavalyi Eb-n több téves ítéletet is hozott az olasz–román mérkőzésen – gondoljunk elsősorban Toni visszavont góljára – nem alkalmas ilyen feladat ellátására. A norvég bíró vélhetőleg ebben az idényben már nem vezet BL-meccset, meglepő is lenne, ha ő kapná a döntőt, de könnyen lehet, hogy szerdai ténykedésével kiradírozta magát a vb-re készülő keretből. Noha Hiddink és a csapatkapitány Terry is megérti Drogba viselkedését, az angol játékvezetők és tudósítók nem ilyen emberségesek.
A lecserélt Drogba, mint ahogy azt nyilván sokan látták, mint egy őrült mallorcai turista, papucsban vágtatott a játékvezető felé, már a pályán megfenyegette, a kamerákba trágárságokat üvöltözött, majd az öltözőfolyóson szemtanuk állítása szerint a falat ütötte a bíró feje mellett. Övrebö jó pszichologóshuz hasonlóan, szemrebbenés nélkül tűrte, de csak több órával a mérkőzés lefújása után tudta elhagyni a stadiont. A barcelonaiak a futball igazságáról beszéltek, Guardiola mester egyetlen vitatott szituációt sem tudott pontosan megítélni, vagy fogalmazzunk diplomatikusan, ha már ő is úgy fogalmazott, a saját csapatával volt elfoglalva. Kiemelte a katalánok küzdenitudását, azt, hogy tíz emberrel is többet birtokolták a labdát, mint a Chelsea és hogy 180 percig végig gólra törően futballoztak.
Persze napvilágot láttak összeesküvés-elméletek is. Bosingwa, a Chelsea jobbhátvédje első felindulásában nem tudta eldönteni, hogy csalónak vagy tolvajnak nevezze a bírót, végül salamoni döntést hozott, mindkettőnek. Hiddink és Graeme Souness, az egykori kiváló BEK-győztes liverpooli játékos, ma szintén szakkommentátor, burkoltan arra célzott, hogy az UEFA-nak nem áll érdekében újra angol házidöntőt nézni és rendezni, mindenki Ronaldo és Messi, azaz a Manchester és a Barcelona álomdöntőjére vár. Megjegyzem, a BEK 55 éves történetében még soha nem fordult elő, hogy egymást követő két évben, ugyanaz a csapat játssza a finálét, most ez mindössze két percen múlott.
Témát szolgáltatott még a keddi Arsenal–Manchester mérkőzés is. Nicklas Bendtner, az Arsenal csatára mattrészegre itta le magát, úgy dobták ki egy szórakozóhelyről, hogy két kezével leesőfélben lévő nadrágját fogta. Azóta persze már elnézést kért.
Arsene Wengert azért birálják, hogy 1996-os érkezése óta csak potom 230 millió fontot költött játékosvásárlásra, míg a nagy vetélytárs Manchester United közel 375 milliót ezalatt az időszak alatt. Fergusonnak persze most nem a pénz a legnagyobb problémája, hiszen az Arsenal elleni elődöntő napján reggel Darren fiának volt felesége és két gyermeke autóbalesetet szenvedett. A skót mágus a szerdai napot a kórházban töltötte, nagyobbik unokája még jelenleg is az intenzív osztályon fekszik és operációra vár.
Neki is jobbulást kívánunk, csakúgy, mint a halálosan megfenyegetett Övrebönek vagy az idegileg kissé megviselt Drogbának.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajdub.blog.hu/api/trackback/id/tr541109832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemuccaszoc 2009.05.08. 17:55:10

Örömmel látom a blog létezését, hogy ilyen ismert "celeb" egyéniség is publikál.
Ám...szemet szúrt az asszisztens név ott a poszt mellett.
ez két dologra utalhat:
hajdu b. posztjait ő jegyzi le, mármint az asszisztens, vagy ő is írja meg.
melyik a kettő közül. remélem nem kell kiábrándulnunk.

asszisztens 2009.05.08. 18:04:57

A blog minden mondata Hajdú B. Istvántól származik.

sajt · http://sajt.tumblr.com 2009.05.08. 19:16:41

Mondjuk átüt az az utánozhatatlan stílus.

bozsi.´ ´ ´ 2009.05.08. 22:07:39

az egyik videóban megemlíti hajdú b. istván, hogy éppen blogot "diktál". asszem barca-chelsea

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.05.08. 22:55:33

A stílus letagadhatatlan. Jó kis post. Hajrá Barca! Vmint Gullitnak igaza van, Drogbának be kellett volna köszönnie, s akkor lehet, hogy máshogy alakul.

moles 2009.05.09. 02:49:05

Drogbára ráférne egy pszcihológus... mondjuk Övrebö

nemuccaszoc 2009.05.09. 09:28:14

Okés rendben, csak kérdeztem :)

Mr_inc · http://www.autostat.hu/component/content/article/140-alfa-brera 2009.05.14. 16:23:23

Drogba bebizonyította, hogy egy különösen unintelligens, nárcisztikus és beteges ember. szánalmas volt amit ott csinált. azt hiszi, hogy neki mindent szabad. az a baj, hogy a futballban az ilyen egyéniségeket kapják fel, és rájuk építik acsapatokat sokszor... pl. c. ronaldo is ilyen...

10Messi4ever 2009.05.25. 17:10:41

Üdv, nagyon tetszik a blog!:-)
Övrebö valóban rossz döntéseket hozott, de 1.: mielőtt Maloudát fellökte Alves, a francia lökdöste a brazilt, tehát ott kvittek voltak, 2.: Keita nem kezezett, hiszen a lövés elől védte magát azzal, hogy hátrafordult, lendületett vett a kezével, és a hónalját érte a labda, ez nem számít kezezésnek, 3.: Drogba folyton műesett. Viszont Piqué kezezéséért tényleg meg kellett volna adni a tizenegyest, Abidalnak pedig nem kellett volna piros lapot adni. Ez eddig kb egyenlő hátrányadás a két oldalnál. Arról azonban senki nem beszél, hogy az első félidőben Alvesnek egy olyan szabálytalanságért adott sárga lapot Övrebö, amihez hasonlót legalább ötöt vétettek a Chelsea játékosai, tehát ha jobban megnézzük a dolgokat, valójában a hazaiaknak kedvezett a bíró...
Visca Barca!
www.fcbarcelona1899.blog.hu

SamS 2009.05.25. 21:47:31

@10Messi4ever: Ha jobban megnézzük, vagy elcsalta a bíró (és az UEFA), vagy totális káosz volt a fejében az egész meccs alatt.

"ha jobban megnézzük a dolgokat, valójában a hazaiaknak kedvezett a bíró..." - szerintem ez elég megmosolyogtató kijelentés, ha őszinte vagy magaddal szemben, nem is mersz ilyesmit írni :)

Hajdú B. István Blog

Hajdú B. blog
Vigyázat! Hajdú B. István mindenhol ott van és blogol, vlogol, titkokat, háttérinformációkat árul el. Bejárhatod vele a legendás stadionokat és azt is megmutatja, amit akkor sem látnál meg, ha te lennél ott. Olvasd, nézd, kommentálj!

Nézd meg a 2007/2008-as idény összegyűjtött videóit is!

Utolsó kommentek

  • PitonyaTibi: Kedves Pista! Vagy már akkora név a szakmában, hogy respekteddel, befolyásoddal megugraszd a nézet... (2011.03.16. 14:21) Blégy ott 2/20
  • : ez is meghalt... (2010.07.20. 17:24) Blégy ott 2/21
  • Je m'appelle Théo: jó meccs volt a döntő, emgérdemelten nyert az Inter :) (2010.05.22. 23:18) Blégy ott 2/21
  • Cobs: Kedves Hajdu B. Isti:) hallgattam Éhes Gáborral:)) a vitádat a lyon bnayern meccs után..nem nyalo... (2010.04.28. 16:21) Blégy ott 2/21
  • zsoltinho7: negy*nagy (2009.10.24. 23:28) Blégy ott 2/21
  • Utolsó 20
 
süti beállítások módosítása