Blog

A Barca (h)arca

 2009.04.30. 12:12

Hiába rúgott 29 gólt a BL 2008–09-es idényében, hiába küldte haza tavasszal egy ötössel a Lyont és négyessel a Bayernt, a Chelsea ellen csupán 0-0-s döntetlenre futotta a Barcelona erejéből hazai elődöntőjén.

Az okokat persze mindenki másban látja. A 95 ezer néző nagy része szerint – már akikkel beszéltem – bár a Barcelona játéka bár folyamatos volt, de nem volt elég gyors, és bizony a katalánoknak azzal a gondolattal is meg kell barátkozniuk, hogy egy angol élcsapat ellen nem tudnak öt-tíz gólhelyzetet kidolgozni, hanem csupán hármat-négyet, abból pedig kedden egyetlen gól sem született.
Egy taxisofőr véleménye az volt, hogy a Barcelona kimagaslóan legjobb játékosát, Messit végig kontroll alatt tartotta a Chelsea, a BL-ben már nyolc gólt szerző argentin nem tudott egy az egy ellen párharcot nyerni, mert mindig két-három védővel találta magát szembe. Guardiola, a katalánok edzője így vélekedett: „A Chelsea nem futballozni érkezett ide, hanem megölni a játékot. Nehéz olyan csapat ellen játszani, amely fizikailag ennyire képzett, erőlteti a párharcokat, de minden játékosának gondolata a gól elhárításán jár.” Xavi mondandójának lényege, hogy a mérkőzés egyetlen pozitívuma az: nem kaptak gólt, ennyi helyzete Londonban is lesz a Barcának, mint volt a Nou Campban, csak ezeket ki kell majd használni. Az eredménynél nagyobb probléma, hogy Puyol eltiltása, Márquez pedig súlyos sérülése miatt nem játszhat a visszavágón. A legkeserűbben Yaya Touré fogalmazott: „Ne szépítsük, számunkra az eredmény csalódás. Óriási bravúr kellene a továbbjutás kiharcolásához, de még mindig nem adtam fel azt az álmomat, hogy testvéremmel, az Arsenalban játszó Kolóval egymás ellen küzdünk majd a BL döntőjében.”
A londoniak persze örülnek. Hiddink mester csapata taktikai érettségét méltatta, Terry elsősorban a kapuvédő Petr Cechet, illetve a széleket már a középpályán lezáró Essient és Maloudát dicsérte. Valamennyi – legyen az spanyol, angol, francia vagy éppen magyar – újság a mezőny legjobbjának a cseh kapust látta. Hol van már az az idő – pedig csupán két hete volt – amikor az angolok azt állították: a 27 esztendős Cech túl van már a zeniten, esetleges pótlásáról gondoskodnia kell a londoni csapatnak.
Cseh riporter kollégám amiatt volt büszke, hogy egy héten belül háromszor nem kapott gólt a tavalyi Eb-n a válogatottban a törökök elleni sorsdöntő meccsen is bizonytalankodó hálóőr. Egy másik kollégám azt emelte ki, hogy noha a Barcelona keretében 19, a Chelsea-ében 20 válogatott játékos szerepel, utóbbi csapatból öten is hazájuk válogatottjának csapatkapitányai, azaz vezéregyéniségei. Terry az angol, Ballack a német, Cech a cseh, Drogba az elefántcsontparti, Essien pedig ghánai nemzeti tizenegy karszalagos embere.
A spanyol lapok osztályzatai csalódásról tanúskodnak. Márquez és Eto’o például az egyik lapnál értékelhetetlen (–) kalkulust érdemelt ki, a Barca legjobbjának Valdés kapust és Iniestát látták. Általános vélemény szerint a Chelsea-ből csupán Lampard okozott csalódást (érdemjegye a már említett lapnál szintén –), akivel nem is tudom, mikor fordult az elő, hogy nem sérülése, hanem teljesítménye miatt kellett a Kékek klubmeccsén lecserélni.
A Barcelona egyébként zsinórban harmadik BL-elődöntőjén játszott otthon 0-0-s döntetlent. Csak amíg 2006-ban a Milan elleni idegenbeli 1-0 után ez elég volt a döntőbe kerüléshez, tavaly a hazai gól nélküli döntetlen követően Manchesterben 1-0-ra kikapott a katalán sztárgárda a Unitedtől. És bár ahogy a Bob herceg című operett dala is mondja: Londonban, sej, van számos utca, a Chelsea-nél úgy vélik, a Fulham Roadon lévő Stamford Bridge nagyon hasonlít a Sir Matt Busby Wayen elterülő Old Traffordra.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajdub.blog.hu/api/trackback/id/tr271095374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yupi 2009.04.30. 19:09:30

...hááát, nem teljesen értek egyet! Szerintem a Chelsea nagy hibát követett el, hogy idegenben nem lőtt gólt.
Így a Barcának nem kell megnyerni a visszavágót, elég "csak" döntetlenre hozni rugott góllal. Ha a Chelsea nyerni akar gólt kell rúgniuk. Ezért nem tud majd 11 játékossal védekezni, mert támadniuk kell. Szerintem ez pont elég a barcának, kontra, tiki-taki, gól! Ezt láttuk már egy párszor!

rattenfanger 2009.04.30. 21:07:51

Egy elődöntő első meccsén abszolút nem lényeg az előnyszerzés az otthonjátszó csapatnak, a lényeg, hogy gólt nem kaphat.
A 0-0 nem rossz a Bárszalonnának, viszont nagyon veszélyes a Cselszkinek egy esetleges korai kapott góllal.
(jövőre hallhatjuk HBI-t Bl meccset közvetítetni, vagy a győztes csatornák megoldják házon belüli -ha van- riporterekkel?)

HáPé 2009.04.30. 23:53:28

Szia Mindenkinek !
Én a Romario-Sztoicskov éra óta nagy Barca drukker vagyok , de most csalódtam a csapat keddi teljesítményében , holott tudom , hogy a Chelsea-nek tulajdonképp csak így volt esélye sehogy másképp , mert Ők tipikus ANTIFUTBALLT játszanak , ha felszerették volna játékban venni a kesztyűt szemernyi esélyük sem lett volna .
No de valljuk be , itt már komoly a tét - a Döntőbe jutás !
Egyébként a Guus Hiddink nagyon komoly szakember , a Ferguson után én talán Őt tartom a Világ második legjobb edzőjének !

De a világ jelenlegi legjobb csapata viszont a Barca és ezt szerdán Londonban a világ tudtára is fogja adni , és rettegjen a dőntőbeli ellenfele ...

Asidotus 2009.05.03. 09:49:40

Nekem is az véleményem, hogy a Chelsea hibát követett el a támadások totális feladásával. Ha Drogbáék egy kicsit jobban erőltetik a gólszerzést, akkor a védekezésükre is kisebb teher hárult volna. (Szerintem nem csak a Chelsea védekezett jó, hanem a katalánok is gyengébb napot fogtak ki, ennyi, ilyen helyzetből azért ők szoktak egy-két gólt rúgni, ha nem is hatot.) Szerencséjük volt a londoniaknak, hogy nem kaptak gólt, nem feltétlenül a taktikájuk dicsérete.
És bár lehet mondani, hogy a Barcelona nem a Juventus meg a Liverpool, akiknek akkor rúgott gólt a Chelsea, amikor csak akart, de szerintem hátul nem jobbak a katalánok, mint az említett két óriásklub.
Summa-summárum: szerintem a Chelsea rosszul taktikázott Barcelonában, de szerencséjük volt, és ott akkor még nem faragtak rá.

Hajdú B. István Blog

Hajdú B. blog
Vigyázat! Hajdú B. István mindenhol ott van és blogol, vlogol, titkokat, háttérinformációkat árul el. Bejárhatod vele a legendás stadionokat és azt is megmutatja, amit akkor sem látnál meg, ha te lennél ott. Olvasd, nézd, kommentálj!

Nézd meg a 2007/2008-as idény összegyűjtött videóit is!

Utolsó kommentek

  • PitonyaTibi: Kedves Pista! Vagy már akkora név a szakmában, hogy respekteddel, befolyásoddal megugraszd a nézet... (2011.03.16. 14:21) Blégy ott 2/20
  • : ez is meghalt... (2010.07.20. 17:24) Blégy ott 2/21
  • Je m'appelle Théo: jó meccs volt a döntő, emgérdemelten nyert az Inter :) (2010.05.22. 23:18) Blégy ott 2/21
  • Cobs: Kedves Hajdu B. Isti:) hallgattam Éhes Gáborral:)) a vitádat a lyon bnayern meccs után..nem nyalo... (2010.04.28. 16:21) Blégy ott 2/21
  • zsoltinho7: negy*nagy (2009.10.24. 23:28) Blégy ott 2/21
  • Utolsó 20
 
süti beállítások módosítása