Blog

Vörösökről, kékekről

 2009.04.11. 11:21

Egyetlen idegenbeli és egyetlen angol győzelem született a Bajnokok Ligája negyeddöntőinek első mérkőzésein. A két állítás persze egy és ugyanaz. A Chelsea bomba meglepetésre az Anfield Roadon 3-1-re legyőzte a Liverpoolt, egy olyan mérkőzésen, ahol 6-2 lehetett volna a reális eredmény.

A Kékek győzelmének értékét növeli, hogy idén az angol bajnokságban gólt sem rúgva kaptak ki kétszer is a Vörösöktől, de ahogy azt valamennyi angol és európai szakíró megjegyezte, ez a Chelsea nyomaiban sem emlékeztet a két hónappal ezelőttire.
A londoniaknak jót tett, hogy az egyébként Brazíliával 2002-ben világbajnoki címet szerző Luiz Felipe Scolarit menesztették, és szerződtették Guus Hiddinket. A holland trénerrel a Chelsea tíz mérkőzést játszott eddig, és mindössze egyszer kapott ki. Láthatóan sokkal jobb edzettségi állapotban van a csapat, a játékosok a Mourinho-érához hasonlóan egymásért is küzdenek, és akinek kevesebb játékperc jut, az is fogcsikorgatva küzd az edzéseken.
Jó példa erre a szerdán két gólt szerző Braniszlav Ivanovics esete, aki tulajdonképpen a csapat negyedik számú jobbhátvédje, ám mivel Bosingwa és Ferreira sérült volt, Bellettit pedig a kispadra ültette Hiddink, pályára lépett a védelem jobb oldalán. A 25 éves szerb védő soha életében egyetlen gólt sem szerzett a Chelsea színeiben, erre fel szöglet után kétszer is eredményesnek bizonyult a Liverpool ellen.
„Sikerünk titka az volt, hogy 0-1 után sem estünk pánikba, 1-1-et követően pedig nem elégedtünk meg a döntetlennel. Játékosaim érezték, képesek arra, hogy újabb gólt szerezzenek” – értékelt Hiddink. – Bevallom, ilyen jó eredményt nem is vártam, és természetesen boldog vagyok. Hiba lenne azonban részemről leírni a Liverpoolt, amely több ízben bizonyította már, hogy csodákra képes. Győzelmünk kulcsa Essien játéka volt, aki végig kontroll alatt tartotta Gerrardot, sőt még a támadások építésére is futotta erejéből.
Valóban, a ghánai bizonyította, hogy milyen fontos eleme a csapatnak. Sérülése miatt több mint fél évet hagyott ki, a Chelsea 47 idénybeli tétmérkőzéséből mindössze nyolcszor játszott, ám már volt olyan bajnoki a Manchester City ellen, amelyet ő döntött el, és betalált a Juventus hálójába is a BL nyolcaddöntőjének visszavágóján.
Külön szólni kell még Didier Drogbáról. Az elefántcsontparti támadó zsinórban negyedik BL-találkozóján örülhetett góljának, és amíg a Scolari-érában 21 meccsen csak háromszor volt eredményes, Hiddink kezei alatt másfél hónap alatt lőtt öt fontos gólt. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a Chelsea 2007 novembere óta nem nyert idegenben a Bajnokok Ligájában, akkor még érthetőbb a londoniak túláradó boldogsága. A Chelsea egyetlen fájdalma, hogy sárga lapjai miatt a jövő heti visszavágón John Terry nem játszhat majd.
Talán furcsa, de a liverpooliaknál sem tapasztalható világvége-hangulat. „Nem szabad, hogy jó formában lévő csapatunk ettől az egy vereségtől elveszítse önbizalmát” – filozofált a balhátvéd Fábio Aurélio. Tanulságosak a menedzser, Rafa Benítez szavai is: „Akárcsak a Real Madrid ellen, most is gyorsan vezetést szereztünk, de utána már nem tudtuk irányítani a játékot. Fontos helyzetekben elképesztő hibákat követtünk el, például Ivanovics egyik góljánál két másik Chelsea-játékos is befejelhette volna hálónkba a labdát. De nem fogjuk feladni.”
A Liverpool valóban nem az a feladós fajta. Ki ne emlékezne a 2005-ös BL-fináléra, amikor a Milan 3-0-ra vezetett a Liverpool ellen a szünetben, mégis az angoloké lett a trófea? És jó példa erre persze március 14. is, akkor a Liverpool 4-1-re verte a Manchester Unitedet az Old Traffordon. Ugyanilyen eredmény pontosan egy hónappal később a Stamford Bridge-en elődöntőt érne.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajdub.blog.hu/api/trackback/id/tr461059135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eki 2009.04.12. 01:39:03

De ne érjen elődöntőt! Egyik csapatot sem különösebben kedvelem, de akkor már inkább a Chelse jusson tovább, mert Hiddink szimpatikusabb, mint Benítez.

Dandeer 2009.04.12. 22:26:33

Guus Hiddink a világ talán legjobb edzője. A Barcelona-Chelsea most tényleg előrehozott döntő lesz (mert tovább fog jutni a Chelsea, ez nem is kérdés, még Terry nélkül is).

Asidotus 2009.04.13. 14:05:12

Sosem értettem, miért kell hanyatt esni attól, ha valaki a 2002-es brazil válogatottal világbajnokságot nyer. Adott volt egyszenzációsan nagy csapat, adott volt két nagy rivális (Fro. és Argentina) formán kívülisége, adott volt három nagy rivális elleni bírói ellenállás (Portugália, Spo. Olaszo.). Úgy még én is megnyertem volna a vb-t.
Scolari irtó nagy lutri volt, előtte még nem bizonyított nagyot saját munkájából.
Mikor Hiddink lett a Chelsea edzője, akkor magamban leírtam a Juventust.
De a kérdés: vajon van-e akkora zseni a holland mágus, mint amekkora különbség van a Barca és a Chelsea között (van-e egyáltalán különbség)?

Eki 2009.04.14. 23:20:13

Van! A Barca sokkal jobb :)))

Hajdú B. István Blog

Hajdú B. blog
Vigyázat! Hajdú B. István mindenhol ott van és blogol, vlogol, titkokat, háttérinformációkat árul el. Bejárhatod vele a legendás stadionokat és azt is megmutatja, amit akkor sem látnál meg, ha te lennél ott. Olvasd, nézd, kommentálj!

Nézd meg a 2007/2008-as idény összegyűjtött videóit is!

Utolsó kommentek

  • PitonyaTibi: Kedves Pista! Vagy már akkora név a szakmában, hogy respekteddel, befolyásoddal megugraszd a nézet... (2011.03.16. 14:21) Blégy ott 2/20
  • : ez is meghalt... (2010.07.20. 17:24) Blégy ott 2/21
  • Je m'appelle Théo: jó meccs volt a döntő, emgérdemelten nyert az Inter :) (2010.05.22. 23:18) Blégy ott 2/21
  • Cobs: Kedves Hajdu B. Isti:) hallgattam Éhes Gáborral:)) a vitádat a lyon bnayern meccs után..nem nyalo... (2010.04.28. 16:21) Blégy ott 2/21
  • zsoltinho7: negy*nagy (2009.10.24. 23:28) Blégy ott 2/21
  • Utolsó 20
 
süti beállítások módosítása