Blog

Csak nézünk, mint a fociban

 2009.05.16. 13:39

Éppen a Győr női kézilabdázóinak BL-döntőjére készülődve jutott eszembe, hogy néhány sort megérne, mennyire imádják kis hazánkban a sportot, és mennyire szeretnének az emberek részeseivé válni egy-egy nagy sikernek.

Aalborgba a finálé első meccsére volt, aki 18 órás mikrobuszozás után érkezett, hogy röpke pár órás ottlét – benne egy bravúros győzelem Pálingeréktől – után távozzon is. A nemrég véget ért A-csoportos hokivébén pedig háromezredmagammal a kanadaiak legnagyobb elképedésére ünnepeltük a 9-0-s vereséget szenvedett magyar válogatottat, igaz, dehogyis a vereséget, a vébén való részvételt.
Hiszen megtapasztalhattuk, milyen érzés nem külső szemlélőnek, hanem berken belülinek lenni egy világtornán. Az olimpiákon pedig a közelmúltban rendeztek ilyet a nem túl közeli Sydneyben és Pekingben is; mindig ott lengett a magyar zászló a lelátókon, elég csak a négyévenkénti diadalmas pólódöntőkre gondolni. A foci sajnos persze más.
Népszerűségével egyetlen sportág sem vetekedhet, de ma nem adatik meg, hogy világtornán ne csak szemlélők legyünk. Világbajnokságon 23, Európa-bajnokságon 37 éve nem voltunk ott. Felnőtt egy generáció, amely nem ismeri azt az érzést, hogy milyen főszereplőnek lenni a futball forgószínpadán, és amely tényleg követné a magyar válogatottat bárhová, ha az eljutna valahová is.
Sajnos a BL-ben sem jobb a helyzet, az 1995-ös Fradi-őrület lassan megfakult emlék. Pedig az Ajax elleni hazai találkozóra nehezebb volt jegyhez jutni, mint az 1970-es években banánt vásárolni. Az igazi futball iránti rajongóknak nem marad más, mint a pótcselekvés: külföldi csapatnak szurkolni. Állítom, semleges országból egy fontosabb Bajnokok Ligája-mérkőzésre a magyarnál több szurkolót egyetlen nemzet sem delegál.
Nem volt még olyan stadion, legyen az a Bernabéu, a San Siro vagy éppen a Stamford Bridge, amelynek környékén magyar hangot ne hallottam volna, vagy magyar szurkoló nem állított volna meg. Különösen a kocsival elérhető helyszínek, München, Milánó, Torino, vagy éppen idén Kolozsvár népszerűek, de a mai fapados világban mondjuk egy Arsenal, Chelsea dupla BL-meccsre elutazni Londonba sem irgalmatlanul drága. Más kérdés, hogy a belépő ára a magyar pénztárcához viszonyítva igencsak borsos.
Egyik tavalyi bejegyezésemben már utaltam rá, hogy például a Milan–Arsenal mérkőzésen Kákosy Csaba akkori gazdasági miniszter, Kovács „Kokó” István olimpiai és világbajnok ökölvívó vagy Kelemen Anna playmate is tiszteletét tette. Jelzem, a magyar pénzügyi élet szereplői az átlagnál is jobban vonzódnak a futballhoz, hiszen Veres János volt pénzügyminisztert a Chelsea–Barcelona mérkőzés előtt láttam, hogy Szalay-Berzeviczy Attila egykori tőzsdeelnök több helyszínen való felbukkanásáról már ne is beszéljek. De találkoztam Barcelonában oda gépkocsival érkező magyar Milan-fanatikusokkal, Londonban a magyar Chelsea szurkolói klub tagjai kötötték a lelkemre, hogy jelezzem a közvetítésben, épségben megérkeztek, és még sorolhatnám.
A magyar BL-drukker anyagi helyzete persze különböző, akadnak jómódúak, akik mondjuk Bayern-szezonbérletet vásárolnak, de a Vasas-pályára is kilátogatnak, ha idejük engedi. Mások egy évig kuporgatnak arra, hogy valódi futballt és futballistákat lássanak. A San Siro környékén egyszer összefutottam például, egy, ha jól emlékszem, sárvári fiatalemberrel, aki egy éve gyűjtött arra, hogy Bajnokok Ligája-mérkőzést lásson. Aztán itt van Joci, a Fradi-ultra Barcelona-fanatikus, akit a katalán városban csak Mr. Ferencvárosnak hívnak, hiszen karjára többek között a klub nevét is odatetováltatta, s akinek bicepszét – fotó bizonyítja – Laporta elnök is megcsodálta és megtapogatta már. Számomra a csúcs persze az a történet, amelyet egy futballturizmussal foglalkozó szaktekintély mesélt. Volt olyan utasa, aki befizette az utat, kifizette a meccsjegyet, szállást viszont nem kért, mondván azt majd megoldja a helyi kollégákkal. Kiderült róla, hogy egy budapesti aluljáróban hajléktalan… (A nehézséget számára az okozta, hogy nem tudták, milyen címre küldjék neki a meccsbelépőt.)
Csoda a foci, csoda a sport, csodálatos lenne, ha a Győr kézi BL-t nyerne. Ennél már csak az lenne csodálatosabb, ha belátható időn belül magyar futballcsapatért izgulhatnánk, ha nem is fináléban, de legalább a BL főtábláján.
Kívánom, legyenek jövőre zsúfoltak vagy az Újpest felé tartó metrószerelvények vagy a Debrecenbe közlekedő intercityk.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajdub.blog.hu/api/trackback/id/tr191124937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemuccaszoc 2009.05.18. 11:05:46

Aztán sajnos mégsem nyert a Győr. :(

ithehun · http://ithehun.wordpress.com 2009.05.23. 18:33:14

hátha most a Loki varázsol majd valamit a nyáron. Igazából már akkor is őrjöngene örömében a magyar drukker, ha éppencsak lecsúsznának a BL csoportkörről. Aztán meg a Fradi is hátha megizmosodik egy kis angol rásegítéssel, és a válogatott is kijut a VB-re! az esély mindegyikre megvan! hátha... hátha... hátha...


ithehun.blogspot.com

Hajdú B. István Blog

Hajdú B. blog
Vigyázat! Hajdú B. István mindenhol ott van és blogol, vlogol, titkokat, háttérinformációkat árul el. Bejárhatod vele a legendás stadionokat és azt is megmutatja, amit akkor sem látnál meg, ha te lennél ott. Olvasd, nézd, kommentálj!

Nézd meg a 2007/2008-as idény összegyűjtött videóit is!

Utolsó kommentek

  • PitonyaTibi: Kedves Pista! Vagy már akkora név a szakmában, hogy respekteddel, befolyásoddal megugraszd a nézet... (2011.03.16. 14:21) Blégy ott 2/20
  • : ez is meghalt... (2010.07.20. 17:24) Blégy ott 2/21
  • Je m'appelle Théo: jó meccs volt a döntő, emgérdemelten nyert az Inter :) (2010.05.22. 23:18) Blégy ott 2/21
  • Cobs: Kedves Hajdu B. Isti:) hallgattam Éhes Gáborral:)) a vitádat a lyon bnayern meccs után..nem nyalo... (2010.04.28. 16:21) Blégy ott 2/21
  • zsoltinho7: negy*nagy (2009.10.24. 23:28) Blégy ott 2/21
  • Utolsó 20
 
süti beállítások módosítása