Blog

Lap-top

 2009.05.06. 20:14

Kevés szót vesztegetnék most a Manchester dicsőítésére, mert ezt, ígérem, majd a finálé előtt megteszem. Inkább azzal foglalkoznék, akit talán a legfájdalmasabban érint a manchesteriek közül a MU döntőbe jutása. Darren Fletcherről van szó.

Sir Alex Ferguson mindent eltervezett. Csapata iskolajátékkal, vagy ahogy az angol lapok fogalmaztak, 11 férfi 11 gyerek ellen, bő egy óra alatt 3-0-ra vezetett az Arsenal ellen az Emiratesben, abban a stadionban, ahol korábban sohasem nyert még. Az összesítésben négygólos különbség kialakulása után a skót stratéga előbb Evrát, majd Rooneyt hívta le a pályáról. Nem, nem gyenge teljesítményük miatt, hanem azért, nehogy sárga lapot kapjanak, mert akkor ki kellene hagyniuk a római finálét.
Negyedórával a vége előtt azonban beütött a krach. A kapura törő Fabregast Fletcher hátulról szerelni próbálta, sokak szerint szerelte is. Perdöntő viszont az olasz Roberto Rosetti véleménye volt, s a játékvezető 11-est ítélt, piros lapot adott, ami automatikus eltiltással jár Fletcher számára. Nem is az ítélet jogosságáról oszlottak meg a vélemények – erről később –, hanem hogy mi értelme volt ennek a szerelési kísérletnek. Az abszolút kívülállók úgy vélekednek, hogy amikor a továbbjutás már eldőlt, a 16-oson belül ilyen kétes kimenetelű szituációba belemenni minimum őrültség. Ha Fabregas gólt lő, mi történik? Akkor legfeljebb nem 4-0-s, hanem 4-1-es összesítéssel jut a döntőbe a United. (Jelzem, Van Persie értékesített 11-ese után is így történt.)
Képzeljük magunkat Fletcher helyébe, aki szinte automatikusan cselekszik, még ilyen szituációban is, ráadásul sikerrel. Ebben a helyzetben mindent lehetett, csak egyet nem, sokat gondolkodni. Fletcher cselekedett, vesztére. Még az Arsenal edzője, Arsene Wenger szerint is elhamarkodottan húzta elő a bíró a piros lapot. Egyébként sem volt Rosettinek jó napja, olasz bajnokikhoz szokott szeme több olyan apró szabálytalanságot is észlelt, amelyet az angol Premier League-ben észre sem vesznek.
Sir Alex Ferugson szerint Fletcher a 16-oson belül előbb a labdával találkozott, és csak aztán Fabregas lábával, a játékszer iránya és sebessége is megváltozott, a kiállítás tehát nem volt jogos, de Rosetti tiszteletre méltó játékvezető, döntését egy edző nem vonhatja kétségbe. „Nem fogok beszélni vele, mint ahogyan nem is beszéltem vele az eset óta – jelentette ki Ferguson –, mert nincs értelme. A játékos számára ez igazi tragédia, és a Manchester United számára is gondot okoz. Természetesen azt nem mondhatom az elkeseredett középpályásomnak, hogy biztosan kezdő lett volna a döntőben, de terveim között szerepelt bevetése.”
Jellemző, hogy Fletchert elsőként az a Paul Scholes vigasztalta, aki az 1999-es fináléban Roy Keane-nel egyetemben eltiltása miatt nem léphetett pályára, és csak kilenc évvel később, tavaly Moszkvában tapasztalhatta, milyen is egy BL-fináléban szerepelni. Scholesnak legalább megadatott a javítás lehetősége, de emlékezzünk csak Pavel Nedvedre, aki 2003-ban a Real Madrid elleni elődöntő visszavágóján kapott sárga lapot, s kapott rögtön a fejéhez, hiszen pontosan tudta, az ítélet a finálé kihagyását jelenti számára. A Juventus azt a döntőt el is vesztette.
Sorolhatnánk a példákat világbajnoki döntőkről is: 1990-ben az argentin Caniggia, 98-ban a francia Blanc, 2002-ben pedig a német Ballack volt kénytelen eltiltása miatt kihagyni álmai döntőjét. Minden ilyen esetben felmerül a kérdés, nem lehetne-e legalább a döntő előtt tiszta lappal indulni, de az is tény, hogy mindegyik játékos pontosan ismerte és ismeri a szabályokat, tudja, hogy hány sárga lapja van, és azt is, hogy ha kiállítják, az milyen következményekkel jár.
A dilemma eldönthetetlen, mint ahogy az is, a Manchester melyik együttessel mérkőzne szívesebben a döntőben. Ferguson a tegnapi sajtótájékoztatón a következőket mondta: „A Barca félelmetesen játszott a Real Madrid ellen, lenyűgöző futballjával tíz gólt is rúghatott volna az El Clásicón. A Chelsea-n pedig hétről hétre látjuk, hogy fizikailag és taktikailag is milyen jól felkészített, és mennyire erős.” Tehát, Sir Alex, mégis, melyikkel játszana? – okvetetlenkedett egy kolléga. Egyikkel sem – felelte nevetve a skót mester.
Nos, ez az, ami nem történhet meg. Ahhoz ugyanis, hogy a Manchester United egyikőjükkel se mérkőzzön meg, kedden ki kellett volna esnie.
Ferguson ezt alaposan eltaktikázta…

A bejegyzés trackback címe:

https://hajdub.blog.hu/api/trackback/id/tr901106897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2009.05.07. 16:44:35

Annak idején, szerintem legalábbis, Nedved kiesése a Juventus Bl-győzelmébe került. Hasonló szinten volt a két csapat, a különbséget az abban a szezonban (senki által nem vitatottan)Aranylabdát kapó Pavel jelentette. Ráadásul, maga a döntő is látványosabb lett volna, nem pedig az, amit az olasz focit nem szeretők azóta is negatív etalonként tartanak számon.
(Miért, a 2008-as Manchester - Chelsea mivel volt jobb?)

eszaq 2009.05.07. 17:04:00

Két góllal legalább!

Sir Alex F. 2009.05.09. 20:51:57

Én élvesztem a tavalyi döntüt MU szurkeszként, örültem még egy szögletnek is:D

Hajdú B. István Blog

Hajdú B. blog
Vigyázat! Hajdú B. István mindenhol ott van és blogol, vlogol, titkokat, háttérinformációkat árul el. Bejárhatod vele a legendás stadionokat és azt is megmutatja, amit akkor sem látnál meg, ha te lennél ott. Olvasd, nézd, kommentálj!

Nézd meg a 2007/2008-as idény összegyűjtött videóit is!

Utolsó kommentek

  • PitonyaTibi: Kedves Pista! Vagy már akkora név a szakmában, hogy respekteddel, befolyásoddal megugraszd a nézet... (2011.03.16. 14:21) Blégy ott 2/20
  • : ez is meghalt... (2010.07.20. 17:24) Blégy ott 2/21
  • Je m'appelle Théo: jó meccs volt a döntő, emgérdemelten nyert az Inter :) (2010.05.22. 23:18) Blégy ott 2/21
  • Cobs: Kedves Hajdu B. Isti:) hallgattam Éhes Gáborral:)) a vitádat a lyon bnayern meccs után..nem nyalo... (2010.04.28. 16:21) Blégy ott 2/21
  • zsoltinho7: negy*nagy (2009.10.24. 23:28) Blégy ott 2/21
  • Utolsó 20
 
süti beállítások módosítása