Blog

Időközi választás II.

 2009.03.27. 16:10

Legutóbbi elmélkedésemkor felvázoltam az MTV és a Sport TV BL-mérkőzés-kiválasztási szempontjait, rendjét, szokásait. Most a Viasat 3 kerül terítékre.

A BL közvetítési jogait a Team UEFA minden országban minden szponzornak és tévétársaságnak minden esetben három évre adja el. Fontos megjegyezni, hogy ezek a jogok 2009 tavaszán a jelenlegi jogtulajdonosok közül a Magyar Televíziónál és a Viasatnál is lejárnak. Még nem ismert, hogy 2009 és 2012 között mely magyarországi csatorna vagy csatornák sugározhatnak BL-mérkőzéseket.
2003 és 2006 között a Viasat kizárólagos közvetítési joggal rendelkezett. Ez azt jelentette, hogy a BL összesen 125 mérkőzésének bármelyikét sugározhatta élőben vagy felvételről, teljes egészében vagy kivonatosan. Kezdetben ez egy keddi és egy szerdai slágerösszecsapásból, valamint egy aznapi hosszabb összefoglalóból és egy teljes gólösszefoglalóból állt. A fő szempont azt volt, hogy az este nyolc órakor stúdióbeli felvezetéssel induló műsor legkésőbb éjfélre véget érjen, mert a néző négy óra alatt elfárad, ráadásul másnap iskolába, dolgozni kell menni. Lényeges – számomra nagyon lényeges – tényező volt, hogy az élő mérkőzések kommentálása a helyszínről történjék, hiszen így a riporter a mérkőzések hangulatát, a friss információkat sokkal hitelesebben tudja átadni, mint steril körülmények között, a stúdióban ülve.
Az első fél év alatt két dolog derült ki kristálytisztán. Egyrészt, hogy a nézők jelentős hányada szívesen fennmarad akár éjjel egyig is, ha két mérkőzést nézhet meg teljes egészében. Másrészt, hogy kis hazánkban bárki is a műsorvezető vagy a stúdióvendég, az emberek érdeklődése a mérkőzés iránt akkor kezdődik, amikor megszólal a helyszínen a riporter. A Viasat kereskedelmi televízió, számára a nézettség a legfontosabb szempont, így a közönség igényeihez igazította műsorrendjét. Két év alatt alakult ki a mai forma: pici, ízléses felvezetés, megszólítva, esetleg képen is megmutatva a kint lévő riportert, majd a gólösszefoglaló, végül, ha van, egy másik mérkőzés. Remekül bevált a Magyarországon páratlan újítás, hogy az élő mérkőzések alatt az azzal párhuzamosan futó találkozók góljait rögtön bemutatjuk. Mára ezt a nézők megszokták, el is várják.
Az élő mérkőzés kiválasztásánál a fő szempont az, hogy a részt vevő gárdák legalább egyike nagy csapat legyen. Nézettségi szempontból egy BATE Boriszov–Real Madrid értékesebb, mint egy ugyanaznap lejátszandó Fiorentina–Olympique Lyon vagy Fenerbahce–Porto. Egyébként a felmérések alapján hazánkban a Real Madrid a legnézettebb csapat, de a Barcelona, a Manchester United, a Liverpool, a Juventus, a Milan vagy a Bayern München meccseire is rengetegen kíváncsiak. (Érdekesség, hogy a nagyok közül a Chelsea és főleg az Inter rajongótábora nálunk lényegesen kisebb, mint a többi sztáregyüttesé.)
Fontos még, hogy a meccseknek legyen tétje; ha például egy csoportmérkőzésen már eleve tudjuk, hogy mindkét résztvevő továbbjutott, jóval kisebb a nézőszám, mint ha egy másik csoportból egy továbbjutó és egy életéért harcoló párviadalát mutatjuk. Hát a gazdasági szempontok? – tehetik fel joggal a kérdést pénzügyi vénájú olvasóink. Nos, igen. Olyan mindegyik tévével előfordult, hogy valahová a szűkös anyagiak miatt nem utazott a riporter. Olyan viszont soha, hogy egy közeli, „olcsóbb” helyszínen lévő meccset közvetített volna a helyszínről egy riporter, mikor egy másik, távolibb, „drágább” helyszínen szakmailag fontosabb mérkőzést játszottak.
Sőt velem megtörtént például 2005 márciusában, hogy a londoni Chelsea–Barcelona keddi nyolcaddöntő után nem maradtam szerdán Londonban az Arsenal–Bayern Münchenen, hanem átrepültem Torinóba egy Juventus–Real Madridra, mert az élesebb visszavágónak tűnt. 2006 őszétől a helyzet annyit változott, hogy a Magyar Televízió és a Viasat közösen osztozik a magyarországi BL-jogokon. Az MTV-t minden fordulóból megilleti az első választás joga: tetszés szerint rábökhet egy, de csak egy mérkőzésre, legyen az akár keddi, akár szerdai. Létezik egy határidő, amelyen túl a választás már nem módosítható, ezután a Viasatnak (manapság a TV6-nak) joga van bármelyik másik összecsapást akár élőben – még az MTV mérkőzésével egy időben is –, akár felvételről sugározni. Így aztán az már eldőlt, hogy a következő játéknapon, április 8-án szerdán az MTV a Barcelona–Bayern mérkőzést adja élőben, ám aznap szintén élőben a TV6-on a Liverpool–Chelsea próbál ennek konkurenciát teremteni. Előző nap pedig mindkét negyeddöntő a TV6-on lesz látható, MU–Porto és Villarreal–Arsenal sorrendben.
A kissé szárazabb dolgozat után én pedig annyit ígérhetek, hogy a jövő héten fellebbentem a fátylat, melyik BL-helyszínen hitték azt, hogy én leszek a csapatuk új középcsatára, és hol gondolták, hogy inkább pénzhamisító vagyok.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajdub.blog.hu/api/trackback/id/tr91029473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2009.03.27. 17:14:21

Mivel jómagam elég sok külföldi bajnokit nézek, valóban elsősorban a meccs tétje, várható izgalma érdekel. Vagyis egy nagycsapat vs. kiscsapat párharc kevésbé, két középcsapat összecsapás, ahol mindkettőnek tétje van, jobban érdekel.

_benito · www.nst.blog.hu 2009.03.28. 09:10:39

azt miért nem szabják meg, hogy a közvetítést gründoló csatornának elérhetőnek kell lenni a potenciális nézők legalább x százaléka számára?

röhej, hogy egy csatorna így vesz piacot magának, és streamelésre kényszerítik a fél országot.

a pay per view rendszer is megoldás lehetne, de erről szó sem esik.

CasusBelli 2009.03.29. 19:41:43

Hát, igen ezért egy kicsit én is neheztelek... Az a baj,hogy még az esély sincs megadva (előfizetéses csatorna), hogy azok is nézhessék a találkozókat, akiknek alapjáraton nincsen TV6-juk. Nem tudom miért éri meg a VIASAT-nak... Szerintem bőven hozná a nézettséget ha a VIASAT 3-on menne a CSI, vagy mi helyett. Ez csak az én laikus gondolatom, de örülnék ha valaki véleményezné a hozzászólásomat.

Sir Alex F. 2009.03.29. 20:51:17

Én is nagyon ideges voltam tavaly 15 éves fejjel amikor megtudtam, h. nin cs tv6-unk
mára ez a gond megoldódott hála a szolgáltatónknak:)(DIGI TV)
Azóta is a baráti társaságunkból csak én meg az öcsém nézünk keddeb bl meccset, a többiek ha mákjuk van neten találbak kínai közvetítést(tényleg kínai:D)

gulyaaa 2009.03.31. 11:50:35

@Szamosii:

Akkor készüljön mindenki ennél még rosszabra,mert azt a hírt hallottam benfentestől,hogyha megint a Viasat nyeri meg a versenyt a jogokért akkor,megint új csatornán lesz,amire megint lehet előfizetni:-((((

ulver 2009.04.01. 15:49:26

Van valahol adat arról, hogy csökkent-e és ha igen, mennyiben a nézettség, mióta a Viasatról (ahol mindig néztem mindkét meccset), a TV6-ra (ami nincs, így nem nézem) került át a közvetítés?
Az MTV mérkőzésválasztási szempontjaival a legkevésbé sem szoktam egyetérteni (bizonyára nem igaz, de mintha mindig Real, Liverpool, Manchester és Barcelona meccs lenne), azonban mindig inkább nézem a tévében, mint streamelek. A másik nap viszont nem marad más, mint az illegalitás (esetleg az ORF1, ha szerencsém van.)

kisspe2 2009.04.01. 18:25:50

Nyilvánvalóan a viasat gazdasági szempontból rakta át a bl meccseket a tv6-ra. Ez egy tipikusan férfiakra orientálódó csatorna. A viasat3 pedig a nőket részesíti előnyben. Amúgy halkan jegyzem meg, hogy e kérdésben a döntést hozó személye nő volt. Ez is fontos szempont. Az m1 választásairól pedig annyit, hogy a 2 legjobbnak igérkező mérkőzésről gyakorlatilag lemondtak, hiszen mind a Manchester-Porto, Liverpool-Chelsea mérkőzések magasan verik a többit. Néztem és nem hittem a szememnek, hogy nem "ugrott" neki az m1 a pool-chelsea-nak. A tv6 színvonalasabban, (somos-ellenes, egri-ellenes vagyok elég sok okom van rá) és sokkal jobb riporterrel. Örülök, hogy a jövő héten nem kell átkapcsolnom semelyik nap az m1-re.

kisspe2 2009.04.01. 18:31:08

Este benyomom a tv6-ot és 2 napig csak az fog menni, magas színvonalú kommetárral. Remélem Hajdu B. mindkét mérkőzést a helyszínről közvetíti majd és nemcsak a keddit. Egri: utálom a nemlétező "humorát", nem független (lásd Pick-Szeged). A Somos fivérekkel semmi bajom, de a szókincsük messze elmarad Hajdu B.-étől. És sajnos nemigazán kommentárnak valók. Persze ezcsak az én véleményem. Még egy utolsó dolog: Akinek nincs benne a kábeltv csomagjába a TV6 az mondja le a kábeltv-t, mert ugyanannyiért vagy olcsóbban is kap digi tv-t, amely választéka joval nagyobb. Be kell köttetni a digi-tv-t mely nagyon olcsó, nagy kínálattal!

Asidotus 2009.04.03. 15:21:10

műholdas Digi mindenhol elérhető, és a TV6 mellett Eurosport 2 -je is van, emiatt szerintem focirajongónak kikerülhetetlen. Emiatt sosem értettem a nyavalygó streamelőket. Én egy Youtube videót sem tudok megnézni, egyszerűen élvezhetetlen a 4*3-as pixelszámú felbontása

Hajdú B. István Blog

Hajdú B. blog
Vigyázat! Hajdú B. István mindenhol ott van és blogol, vlogol, titkokat, háttérinformációkat árul el. Bejárhatod vele a legendás stadionokat és azt is megmutatja, amit akkor sem látnál meg, ha te lennél ott. Olvasd, nézd, kommentálj!

Nézd meg a 2007/2008-as idény összegyűjtött videóit is!

Utolsó kommentek

  • PitonyaTibi: Kedves Pista! Vagy már akkora név a szakmában, hogy respekteddel, befolyásoddal megugraszd a nézet... (2011.03.16. 14:21) Blégy ott 2/20
  • : ez is meghalt... (2010.07.20. 17:24) Blégy ott 2/21
  • Je m'appelle Théo: jó meccs volt a döntő, emgérdemelten nyert az Inter :) (2010.05.22. 23:18) Blégy ott 2/21
  • Cobs: Kedves Hajdu B. Isti:) hallgattam Éhes Gáborral:)) a vitádat a lyon bnayern meccs után..nem nyalo... (2010.04.28. 16:21) Blégy ott 2/21
  • zsoltinho7: negy*nagy (2009.10.24. 23:28) Blégy ott 2/21
  • Utolsó 20
 
süti beállítások módosítása