Blog

(Rém)álomsorsolás

 2009.03.18. 10:48

Péntek délben tartják a BL 2008–2009-es szezonjának utolsó sorsolását. Fortuna istenasszonyának megpróbálunk egy kis támpontot nyújtani, rávilágítani, melyik csapat melyiknek örülne lehetséges ellenfélként, és melyiknek nem.

Hivatkozási alapunk minden esetben az 1955 óta íródó BEK/BL-történelem. A versenyben maradt nyolc együttesből öt (Liverpool, MU, Barcelona, Bayern, Porto) nyert már korábban BEK-et, a Chelsea és az Arsenal is eljutott már a döntőig, a Villarreal pedig eddigi egyetlen indulásakor a legjobb négyig menetelt. Akkor az Arsenal verte ki 0-1-es gólösszesítéssel. A Sárga Tengeralattjáró emellett az állva maradt csapatok közül a Manchester Uniteddel játszott összesen négyszer, mindannyiszor 0-0-s döntetlent (ezt a párosítást a saját érdekünkben inkább mellőzném). A többi csapat a Villarreal számára közömbös.
Álom: nincsen. Rémálom: Arsenal.
A másik spanyol BL-címre törő a Barcelona. A katalánok számára az ideális ellenfél a Porto lenne, amelyet egyszer a nyolcad-, egyszer az elődöntőben búcsúztattak, 1999–2000-ben pedig a csoportkörben kétszer is legyőztek. Kedvező lenne az Arsenal is (három meccsből két győzelem, benne a 2006-os 2-1-es finálé és egy döntetlen). A Manchesterrel szembeni hat mérkőzéséből négy döntetlennel zárult, a képet egy 4-0-s siker teszi teljessé még az 1994–95-ös csoportkörben, no meg egy 1-0-s vereség, amely tavaly az elődöntőben a végállomást jelentette Xaviék számára. Esett már ki a Barca a Chelsea-vel és a Liverpoollal szemben is, de volt, hogy elbúcsúztatta őket. Talán meglepő, de a nagy sorscsapás a múlt alapján a Bayern lenne, amely a BL-ben az 1998–99-es idényben oda-vissza verte a Barcelonát, ráadásul az UEFA-kupa 19995–96-os elődöntőjében is elbúcsúztatta Guardioláékat. Az akkori középpályásnak, a csapat mai edzőjének nyilatkozataiból az derült ki, angol ellenfelet szeretne a sorsoláskor.
Álom. Arsenal. Rémálom: Bayern.
A Manchester United Barca- és Villarreal-vonatkozását már kitárgyaltuk. A Portót 12 éve alaposan elverte, de 2005 tavaszán éppen ellene esett ki. Az Arsenallal és a Liverpoollal európai kupamérkőzést még nem játszott, ám a bajnokságban idén tőlük sorozatban kikapott (a Liverpooltól már kétszer is). A Bayernt és a Chelsea-t győzte már le BL-döntőben (1999, 2008), de a bajorokkal szembeni további hat meccsén elég sovány, két döntetlen, négy vereség a mérlege.
Álom: Chelsea. Rémálom: Liverpool.
A Chelsea számára fájdalmas a tavalyi moszkvai döntő a Manchesterrel szemben. A Barca ellenében vegyes a kép, az egyenes kieséses szakaszban két bukfenc, egy továbbjutás, a 2006–2007-es csoportkörben pedig egy győzelem és egy döntetlen. 2005-ben ők verték ki a Barcelonát, 2000-ben és 2006-ban viszont ellenük buktak el a kieséses szakaszban. Terryék állandó partnere a Liverpool, az eddigi nyolc BL-mérkőzésükön soha nem volt egygólosnál nagyobb különbség a két csapat között; volt, hogy a londoniak továbbmentek (2008), de inkább kiestek (2005, 2007), igaz, mindannyiszor az elődöntőben. Jobb lenne az Arsenal vagy a Bayern, amelyet épp a negyeddöntőben búcsúztattak a Kékek 2004-ben, illetve 2005-ben. 2007-ben a Porto sem tudott nekik ellenállni, igaz a portugálokkal szemben már fiaskó is becsúszott egy győzelem mellett 2004 őszén. Ha abból indulunk ki, hogy az egy nemzetbeliek nem szeretnek egymás ellen játszani, akkor…
Álom: Bayern. Rémálom: Manchester United.
Az Arsenal a MU-val nem játszott a legrangosabb európai kupában, a maradék hat csapatból a Barcelonát (3 mérkőzés, 1 döntetlen, 2 vereség), a Chelsea-t (2 m., 1 d., 1 v.) és a Liverpoolt (2 m., 1 d., 1 v.) még sosem győzték le Wenger tanítványai. 2005-ben a Bayern ellen is kiestek az Ágyúsok a negyeddöntőben, és a bajorok ellen korábban a csoportmeccseken sem jutott nekik sikerélmény. A Porto elleni négy találkozóból eddig jobban jött ki az Arsenal (2 gy., 1 d., 1 v.), de az ideális ellenfél a 2006-ban az elődöntőben elbúcsúztatott Villarreal lenne.
Álom: Villarreal. Rémálom: Barcelona.
A Bayern München bukott már el BEK/BL-döntőt a Porto és a MU ellen is. Igaz, a vesztett 1987-es és 1999-es finálé óta ettől a két csapattól nyolc mérkőzésen egyszer sem kapott ki. A bajorok búcsúztak már a Chelsea-vel és a Liverpool szemben is (utóbbival szemben az 1981-es, idegenben lőtt kevesebb gólon múló elődöntőbeli kudarc különösen fájó). A Villarreallal szemben nincs múlt, az Arsenal ellen mindent egybevetve kedvező a mérleg, az igazi főnyeremény pedig a Barcelona lenne (1998–99 csoportkör: 1-0, 2-1).
Álom: Barcelona. Rémálom: Liverpool.
A Liverpoolnak a Bajnokok Ligájában a Bayernnel, a Portóval és az Arsenallal szemben csak kellemes élménye van, a Villarreal és a MU mérkőzés híján abszolút semleges. A Chelsea mint kérdéses ellenfél a kieséses szakaszban eddig mindig az elődöntőben jött (többnyire siker), a Barca rázós lehet, de a Liverpool számára nem verhetetlen. Igaz, az állva maradt csapatok közül a katalánokkal szemben egyedüliként kedvezőtlen a liverpooliak mérlege (4 m., 1 gy., 1 d., 2 v.).
Álom: Porto. Rémálom. Barcelona.
Értelemszerűen a Portóval kapcsolatban sok újdonságot már nem lehet mondani, legfeljebb összefoglalni a lényeget: a Villarreallal még nem mérkőzött, az összes többi együttessel szemben negatív a mérlege.
Álom: Villarreal. Rémálom: Liverpool.
Mindezek után megállapítható, hogy olyan párosítás, amely mindegyik csapatnak jó lenne, nem létezik. Az együttesek fele viszont biztosan boldog lesz a sorsolással, igaz, csak április közepén, amikor nyolcuk közül négy továbbjut az elődöntőbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://hajdub.blog.hu/api/trackback/id/tr771009306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hajdú B. István Blog

Hajdú B. blog
Vigyázat! Hajdú B. István mindenhol ott van és blogol, vlogol, titkokat, háttérinformációkat árul el. Bejárhatod vele a legendás stadionokat és azt is megmutatja, amit akkor sem látnál meg, ha te lennél ott. Olvasd, nézd, kommentálj!

Nézd meg a 2007/2008-as idény összegyűjtött videóit is!

Utolsó kommentek

  • PitonyaTibi: Kedves Pista! Vagy már akkora név a szakmában, hogy respekteddel, befolyásoddal megugraszd a nézet... (2011.03.16. 14:21) Blégy ott 2/20
  • : ez is meghalt... (2010.07.20. 17:24) Blégy ott 2/21
  • Je m'appelle Théo: jó meccs volt a döntő, emgérdemelten nyert az Inter :) (2010.05.22. 23:18) Blégy ott 2/21
  • Cobs: Kedves Hajdu B. Isti:) hallgattam Éhes Gáborral:)) a vitádat a lyon bnayern meccs után..nem nyalo... (2010.04.28. 16:21) Blégy ott 2/21
  • zsoltinho7: negy*nagy (2009.10.24. 23:28) Blégy ott 2/21
  • Utolsó 20
 
süti beállítások módosítása